Cand nu se fac nunti in 2010
Organizare nunta

Cand nu se fac nunti in 2010

de

Atunci cand stabiliti data casatoriei, si mai ales daca sunteti de religie ortodoxa, este bine sa luati in calcul urmatoarele zile, in care nu se oficiaza cununii religioase.

Asadar, tine minte, pentru anul 2010, nu se fac nunti in:

 • 1 ianuarie -Taierea-imprejur. Taierea-imprejur a Domnului este sarbatoarea randuita in amintirea taierii-imprejur dupa trup a Domnului nostru Iisus Hristos ca prunc.
 • 6 ianuarie (si in Ajun, 5 ianuarie) - Teofania, Epifania, Botezul Domnului sau Boboteaza. In aceasta zi se praznuieste botezarea Domnului Iisus Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul in raul Iordan si inceputul propovaduirii timpurii a lui Hristos. Praznicul Epifaniei marcheaza sfarsitul sarbatoririi Craciunului, care incepe de la 25 decembrie si se incheie pe 6 ianuarie.
 • 2 februarie (si in Ajun, 1 februarie) - Aducerea la Templu a Pruncului Iisus sau Intampinarea Domnului este unul din Praznicele Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe. Aceasta sarbatoare mai este cunoscuta sub numele de Ziua Lumanarilor, in special in ţarile vestice, datorita obiceiului de a binecuvanta lumanarile in aceasta zi.
 • 15 februarie - 3 aprilie - Postul Sfintelor Pasti. Postul Pastelui (Postul Mare sau Postul Patruzecimii) este cel mai lung post din calendarul crestin-ortodox si dureaza sapte saptamani, adica 48 de zile, fiind unul dintre cele mai restrictive.
 • 4 aprilie - Ziua Sfintelor Pasti. Invierea Domnului Iisus Hristos din morţi este centrul credinţei crestine ortodoxe. Sarbatoarea este precedata de douasprezece saptamani de pregatire, care sunt imparţite in: duminicile premergatoare postului, Postul Mare si Saptamana Mare. Credinciosii incearca sa parcurga aceasta perioada cu smerenie, iertare, impacare, rugaciune, post, generozitate si studiul elementelor credinţei.
 • 5 aprilie - 10 aprilie - Saptamana Luminata. Saptamana de dupa Pasti este socotita Saptamana Luminata fiindca e toata scaldata in Lumina Invierii si prin aceasta cei putini, cativa adunati in jurul lui Isus in timpul vietii lui, au capatat certitudinea ca intr-adevar, asa cum fagaduise, Domnul a invins moartea.
 • 13 mai (si in Ajun, 12 mai) - Inaltarea la cer a Domnului. Numita in popor si Ispas, cade totdeauna in Joia saptamanii a sasea dupa Pasti, adica la 40 de zile dupa inviere, cand Domnul S-a inaltat la cer.
 • 31 mai - 29 iunie - Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Sfintii Apostoli Petru si Pavel, care se sarbatoresc la 29 Iunie al fiecarui an, au propovaduit amandoi Evaghelia cu mult zel. Biserica crestina in general si cea romaneasca in special ii socoteste "intaistatatori" intre apostoli. Viata si activitatea lor misionara, ca si minunile savarsite de ei, sunt descrise in parte in Noul Testament, Faptele Apostolilor. Deasemenea, intreaga activitate a Sfantului Apostol Pavel reiese din cele 14 epistole scrise de el catre Bisericile locale infiintate de el.
 • 1 august - 14 august - Postul Adormirii Maicii Domnului. Adormirea Maicii Domnului este unul din Praznicele Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe, sarbatorita in 15 august. Aceasta sarbatoare comemoreaza moartea, invierea si slavirea Maicii Mantuitorului. Sarbatoarea marturiseste ca Maica Domnului "a fost luata" de Dumnezeu in imparaţia cereasca al lui Hristos, in deplinatatea vieţii ei sufletesti si trupesti.
 • 29 august - Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul. In fiecare an, pe data 29 august, praznuim Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini. Fiu al Elisabetei si al preotului Zaharia, este cunoscut sub denumirea de "inaintemergatorul", pentru ca a anunţat venirea lui Hristos. Ioan Botezatorul a fost omorat pentru ca i-a adresat reprosuri aspre lui Irod Antipa, care, contrar Legii, se casatorise cu Irodiada, soţia fratelui sau. Prin viaţa, dar si prin moartea sa, Sfantul Ioan Botezatorul ramane cunoscut ca un Profet al lui Iisus.
 • 14 septembrie - Inaltarea Sfintei Cruci. Inalţarea Sfintei Cruci este cea mai veche si cea mai importanta dintre sarbatorile crestine inchinate cinstirii crucii lui Iisus. Atat in calendarul bizantin (ortodox si greco-catolic) cat si in cel latin aceasta sarbatoare se ţine pe data de 14 septembrie.
 • 14 noiembrie - 24 decembrie - Postul Nasterii Domnului. Postul Nasterii Domnului (al Craciunului) a fost randuit de Biserica pentru a pregati pe credinciosi spre cuviincioasa intampinare si serbare a marelui praznic al nasterii cu trup a Mantuitorului Iisus Hristos. El aduce aminte crestinilor de patriarhii si drepţii din Vechiul Testament, care au petrecut timp indelungat in post si rugaciune, in asteptarea si cu nadejdea venirii lui Mesia - Izbavitorul. Acest post incepe in 14 noiembrie si se incheie in ajunul praznicului, pe 24 decembrie.
 • 25 decembrie - Nasterea Domnului. Craciunul sau Nasterea Domnului este sarbatoarea crestina a nasterii dupa trup a Domnului Iisus Hristos, celebrata la 25 decembrie (dupa calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (dupa calendarul iulian) in fiecare an. Ea face parte din cele 12 sarbatori domnesti (sau praznice imparatesti) a Bisericilor bizantine, a treia mare sarbatoare dupa cea de Pasti si de Rusalii. In anumite ţari unde crestinii sunt majoritari, e de asemenea sarbatoare legala, si se prelungeste in ziua urmatoare, 26 decembrie: a doua zi de Craciun.
 • 25 decembrie - 6 ianuarie - de la nasterea Domnului pana la Boboteaza nu se oficiaza casatorii religioase.

Este foarte important sa stii ca nu se fac nunti nici in zilele de miercuri si vineri de peste an.

Acum ca ati aflat zilele in care nu se oficiaza casatorii religioase, va va fi mai usor sa luati o decizie corecta si sa stabiliti definitiv o data a nuntii, iar dupa, va urez mult spor la pregatiri.

Opinii (0)

Adauga opinia ta: