Cand NU se fac nunti in 2012
Organizare nunta

Cand NU se fac nunti in 2012

de

Atunci cand stabiliti data casatoriei, mai ales daca sunteti de religie ortodoxa, este bine sa luati in calcul zile in care nu se oficiaza cununii religioase.

Se stie ca Biserica Ortodoxa a randuit pentru credinciosii crestini anumite zile si perioade de post. Pentru crestini postul este o porunca, dar nu o porunca absurda prin care Dumnezeu voieste sa-si arate puterea de stapan, ci o porunca izvorata din iubirea de oameni a Creatorului, care stie cele mai bune mijloace pentru curatirea si sfintirea oamenilor. Toate legile bisericesti - printe care si obligatia postului - se stabilesc spre folosul credinciosilor si in spatele acestor legi se gaseste nevoia fiecarui om de a trai cat mai aproape de Dumnezeu si de a scapa de toate rautatile ce stau in calea comuniunii omului cu Dumnezeu.
Postul mai poate fi vazut si ca un exercitiu al vointei. Cel care reuseste sa renunte la un anumit fel de mancare, va castiga astfel puterea de a renunta la orice fel de indemn sau pofta ce aprinde in el pacatul.

In mod obisnuit nu se fac nunti (cununii religioase) in urmatoarele zile si intervale de timp:
 • In toate zilele de post de peste an: cele patru posturi mari ( Postul Pastelui, Postul Craciunului, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului) si toate zilele de miercuri si vineri de peste an (in afara celor notate cu Harti)
 • In zilele praznicelor imparatesti si in ajunul lor. Praznicele Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe sunt cele mai importante sarbatori ale anului liturgic. Dintre acestea, sapte sunt praznice in onoarea Domnului nostru Iisus Hristos iar cinci sunt in onoarea Maicii Domnului, impreuna constituind cele Doisprezece Praznice Imparatesti: Nasterea Maicii Domnului, Inaltarea Sfintei Cruci, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, Nasterea Domnului (Craciunul), Botezul Domnului, Intampinarea Domnului, Buna Vestire, Duminica Intrarii Domnului in Ierusalim, Inaltarea Domnului, Pogorarea Duhului Sfant, Schimbarea la Fata, Adormirea Maicii Domnului).
Conform calendarului crestin-ortodox pe 2012 nu se savarsesc cununii in urmatoare zile si intervale de timp:
 • Taierea-imprejur a Domnului  - (1 ianuarie 2012): este sarbatoarea randuita in amintirea taierii-imprejur dupa trup a Domnului nostru Iisus Hristos ca prunc.
 • Boboteaza (6 ianuarie 2012 ) si in Ajun -  (5 ianuarie 2012): se praznuieste botezarea Domnului Iisus Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul in raul Iordan si inceputul propovaduirii timpurii a lui Hristos.
 • Intampinarea Domnului - (2 februarie 2012) si in Ajun (1 februarie 2012): se sarbatoreaste Aducerea la Templu a Pruncului Iisus sau Intampinarea Domnului si este unul din Praznicele Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe.
 • Saptamana lasatului de carne - (20 - 26 februarie 2012): o saptamana pregatitoare pentru inceputul Postului Mare.
 • Postul Sfintelor Pasti - (27 februarie - 14 aprilie 2012): Postul Pastelui (Postul Mare sau Postul Patruzecimii) este cel mai lung post din calendarul crestin-ortodox si dureaza sapte saptamani.
 • Sfintele Pasti - (15 Aprilie 2012): Invierea Domnului Iisus Hristos din morti este cea mai importanta sarbatoare pentru crestinii ortodocsi.
 • Saptamana Luminata - (16 aprilie - 21 aprilie 2012): Saptamana de dupa Pasti este socotita Saptamana Luminata fiindca e toata scaldata in Lumina Invierii.
 • Inaltarea Domnului - (24 mai 2012): Praznic Imparatesc care cade la 40 de zile dupa inviere.
 • Pogorarea Sfantului Duh - Rusaliile - (2 iunie 2012): Praznic Imparatesc care cade la 50 de zile dupa Inviere. 
 • Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel - (11 - 28 iunie 2012): Sfintii Apostoli Petru si Pavel, care se sarbatoresc la 29 Iunie al fiecarui an, au propovaduit amandoi Evaghelia cu mult zel.
 • Postul Adormirii Maicii Domnului - (1-14 august 2012): Adormirea Maicii Domnului este unul din Praznicele Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe, sarbatorita in 15 august.
 • Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul - (29 august) si Ajun (28 august): Ioan Botezatorul a fost ucis pentru ca i-a adresat reprosuri aspre lui Irod Antipa, care, contrar Legii, se casatorise cu Irodiada, sotia fratelui sau. Prin viata, dar si prin moartea sa, Sfantul Ioan Botezatorul ramane cunoscut ca un Profet al lui Iisus.
 • Nasterea Maicii Domnului - (8 septembrie) si Ajun (7 septembrie): este cea dintai mare sarbatoare din cununa Sfintilor de peste an este sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului.
 • Inaltarea Sfintei Cruci - (14 septembrie): este cea mai veche si cea mai importanta dintre sarbatorile crestine inchinate cinstirii crucii lui Iisus.
 • Postul Nasterii Domnului - (14 noiembrie - 24 decembrie 2012): a fost randuit de Biserica pentru a pregati pe crestini pentru serbarea marelui praznic al nasterii cu trup a Domnului Iisus Hristos.
 • De la Nasterea Domnului pana la Botezul Domnului - (25 decembrie 2012 - 6 ianuarie 2013): intre Craciun si Boboteaza nu se oficiaza de asemenea cununii.
Fiind o institutie divina este firesc sa fie oficiata casatoria cu toata increderea si maretia inaintea lui Dumnezeu, dupa toate legile bisericesti. Asadar casatoria este un legamant inaintea lui Dumnezeu si Dumnezeu este martor. Este firesc si frumos ca acest legamant sa fie oficiat inaintea Martorului principal, care totdeauna vegheaza si va veghea asupra mirilor ce au incheiat legamantul.
Chiar daca din perspectiva religioasa nu se pot oficia cununii in zilele mentionate mai sus, totusi pentru cununii civile nu exista interdictii; ziua casatoriei civile este marcata de legalizarea relatiei la Oficiul Starii Civile.
 
Opinii (0)

Adauga opinia ta: