Detaliile fac totul
Organizare nunta

Detaliile fac totul

de

Traditiile, obiceiurile si superstitiile sunt o mostenire primita din neam in neam. Poate ca cea mai importanta trasatura a culturii noastre este pastrarea lor. Ai o sumedenie de obiceiuri pe care le poti urma la nunta ta sau superstitii de care e bine sa tii cont. Si poti croi un vis cu ajutorul lor.

Alegerea zilei si a datei. Desi majoritatea nuntilor au loc sambata, in trecut s-a considerat ziua de sambata aducatoare de ghinion. Vinerile la fel, mai ales vineri, 13. Exista chiar si versuri care sfatuiesc ceremonierea unei casatorii in prima jumatate a saptamanii. “Luni este pentru bunastare, Marti pentru sanatate, Miercuri cea mai buna zi din toate, Joi pentru ratati, Vinerea pentru cruci, Sambata nu aduce noroc deloc….”.  Mai este considerata deasemenea o luna ghinionista, dintr-o serie de motive. In vremurile stravechi, inceputul verilor se sarbatorea prin orgii pagane. De aceea, nu se considera a fi potrivita luna mai pentru o casatorie. In vremurile Romei antice, sarbatoarea mortilor era in mai, dar si sarbatoarea zeitei castitatii. Se crede chiar ca Regina Victoria a interzis copiilor sai casatoria in luna mai.

Cererea in casatorie. Azi, cererea in casatorie este un moment foarte intim, insa in trecut era cat de poate de formala. Mai mult de atat, cei care mergeau sa ceara viitoarea mireasa in casatorie erau familia si prietenii viitorului mire, nicidecum el. Oricum, drumul pana la casa miresei era unul de o incarcatura simbolistica mare. Daca cumva in drum, “pelerinii” se intalneau cu un calugar, o femeie insarcinata sau un om orb, calatoria trebuia sa ia sfarsit pentru ca acestea erau semne care prevesteau esecul viitoarei casatorii.

Numele de familie. “A schimba numele si nu litera/Inseamna a schimba in rau si nu in bine”. Pe cat de ciudat suna, pe atat de credibil parea in trecut zicala. Sa nu te casatoresti cu un om al carui nume de familie incepe cu aceeasi litera ca al tau.

Drumul catre ceremonie. Inainte sa plece din casa, mireasa e bine sa se uite in oglinda, insa niciodata nu va aduce noroc sa se intoarca din drum ca sa faca asta. Poate cu putin noroc, alaiul de nunta se intalneste cu un cosar, iar atunci succesul in casatorie este asigurat.

Incaltamintea. Furatul pantofului miresei este o traditie perpetuata de-a lungul timpurilor, o traditie la fel de cunoscuta ca si furatul miresei. Mai intalnim si obiceiul de a lega pantofii de vehiculul cu care se deplaseaza mirii. Mai putin cunoscut este si obiceiul ca tatal miresei sa-i daruiasca mirelui o pereche din incaltarile acesteia, simbol al daruirii si primirii responsabilitatii.

Luna de miere. Termenul de “luna de miere” se crede a fi originar din timpurile cand mirele isi rapea mireasa. Totusi, acest lucru se intampla inainte de nunta, pe perioada unei luni, perioada in care cuplul consuma o bautura numita vin de miere. De aici si denumirea.

Insa exista si alte obiceiuri care atrag fertilitatea asupra miresei. In Scotia, patul marital trebuia pregatit de o femeie care alapta, iar in Irlanda se lega de pat o gaina cu oua care avea sa dea fertilitate cuplului.

Nu este nimic gresit in a duce mai departe niste traditii pentru ca ele mereu scot la iveala ce e mai bun din firea omeneasca. Continuitatea are si ea un scop. Credinta ca vei atrage asupra ta norocul si fericirea te poate face sa tii cont de traditii, obiceiuri si superstitii in momentul in care incepi viata in doi.

Opinii (0)

Adauga opinia ta: